80 cm és 11,8 kg, fogak száma 16 - de készülődneka hátsó nagyörlők is, a két felső örlőnek pedig már nagyon fehér az íny része. Nem sok kép készül Róla mostanában - az ok nagyon egyszerű: mert nem lehet fényképezni - amint meglátja a telefont már indul is megszerezni.

Gondolkodtam, hogy készítsek e büszkeséglistát, legyek e bezzeganyuka egy frankó bezzeggyerekkel, de aztán úgy gondoltam, hogy mégsem kellene :) Nem szoktam bezzegeskedni, most meg már "öreg" vagyok  új szokásokat felvenni :)))) Viszont mivel ez a blog mégiscsak a gyerekes anyukáknak készült, azért egy pillanatfelvételt készítek a jelen helyzetről, s mikor majd a menyemnek (remélhetőleg majd lesz!!) vetítek, hogy bezzeg az Noja már 6hónaposan többszörösen összetett mondatokban beszélt, nem mellesleg addigra már frankón szobatiszta is volt, ja és persze már sakkozott is, legyen mihez nyúlni végső érvként szegény lánynak :D / közben el is gondolkodom, hogy mit is keresek én totál átlagos fejlődési görbével ilyen hiperszónikus családban :DDDD/ Szóval.

Alig hiszem el, hogy ekkora lett - néha rácsodálkozom, mennyire megnőtt és milyen okos lett. Még élénken emlékszem arra a kis nyekergő csomagra akit hazahoztunk a kórházból, és milyen lassan teltek vele a napok : még csak egy napos volt, egy hetes, két hetes... hónapos - és itt van már nem is baba, annyira kisgyerek. Nagyon szeretem ezt az időszakot, a kedvencem, mert még édes, aranyos - még nem hisztis (csak el ne szóljam magam...) , bújós, puha, meleg - néha csak megállitanám az időt ... Amióta elhagyta az 1 évet rengeteget fejlődött. Nem is tudom mikor kezdődött - a napokban jöttünk rá, hogy lassan mindent ért : ha kérek valamit odahozza -  Érti, hogy 'Hozd ide a zoknidat' vagy a macit/kanalat/autót stb. 'gyere segits kipakolni a mosógépet' - nagyon lelkesen segit, adogatja a ruhát. Felmászik a székre - van amikor a hideg ráz a mutatványaitól (értsd, hogy veszélyérzet = 0, sőt méltatlankodik, miért is nem engedjük a dugaszokat, drótókat rágni, széket billegtetni) - máskor meg nagyon is megkönnyiti a dolgomat. Annyira ügyes (és persze folyton tele van kék/sárga/zöld foltokkal:-)

Egész nap aktiv - mikor kinyillott a szeme (félálomban megissza a tejét, ébren erre már esély sincs, nem lehet arra időt pazarolni) és már indul is felfedezni.  Mikor bent vagyunk akkor is van, hogy felmászik az ágy egyik oldalán, a másikon meg le futás vissza ismétlés... vagy csak kihúz valamit a szoba közepére és akkörül mászkál körbe körbe (ilyenkor engem kicsit a farkukat kergető kiskutyusokra emlékeztet :-) Mióta jó idő lett mindennap kint vagyunk délelőtt- délután, és ezt ki is követeli, jajj nekünk ha esetleg esik az eső.Énekelünk, játszunk, zenét hallgatunk - azonnal billegni kezd mikor zenét hall :-).

Megmutatja a fülét/orrát/száját/szemét/hasát - persze van amikor homokszem kerül a gépezetbe, túl sokat érdeklődünk és nincs kedve hozzá - vagy csak információzárlat van - olyankor lazán rámutat valamire és játszik tovább (vagyis a szemből fül lesz, az orrból száj) de ez még belefér igy 15 hónaposan....

Azért néha annyira meglep, milyen erőszakos és követelőző tud lenni egy ilyen apróság! Mostanában éjjel gyakran felsír, valószínűleg a fogzásból kifolyólag - s olyankor, ha már hosszabban sír, megjelenek, hogy megnyugtassam. Beszélek hozzá, csitítom, s ha ez nem használ, kénytelen vagyok a jól bevált hátsimogatáshoz folyamodni… amit, ha csak egy másodpercre is felfüggesztek, hát olyan erőszakos hangfoszlányok hagyják el piciny ajkait, hogy bámulatos! Utána eszeveszett sírásba kezd megint, csak hogy kikövetelje magának a neki járó simogatást, vagy a felvételt és az apa és anya közötti alvást. (amiről szeretném leszoktatni, mert ha majd úton lesz a kistesó és növöget a pocakom, nem szeretném, hogy megrúgja..)

Etetésnél pedig, ha nem megfelelő a koszt, illetve észrevesz más finomságot az asztalon vagy a környéken, akkor semmi szín alatt sem hajlandó elfogyasztani a neki készített főzeléket, még azután se, ha sikerül megkaparintania a kívánt élelmiszert. Hú, hát rengeteget agyalok azon, vajon hogyan reagáljam le ezeket a helyzeteket és hogyan nevelgessem legmegfelelőbben. Elkényeztetni semmiképp sem szeretnénk.(Ha már nem sikerült eddig..)

Imádom a kislányomat:) Mindennap meglep minket valami érdekes és meghökkentő dologgal :D Például tegnap végig sétált a konyhába (zokniba) majd az asztalnál esett egy szép nagyot... Vagy bent motorozik a szobába és termésuetesen csak a szekrénynek vagy a konvektornak fog neki esni.. (innen is vannak azok a kék-zöld foltok..:))

Update: Ma sajnos már ki is jöttek rajta a kiütések..:( Néznem kell, hogy láz-hőemelkedés társul-e hozzá, ha igen, akkor irány az ügyelet.

AZtán ki tudja, mire 16 hónapos lesz, lehet, már nem egyedül róla szól a világ! :)

 

Jajj, a lényeget majdnem kifelejtettem: bilizünk. Már a bilibe kaksizunk csak. Ha kell neki kaksizni, akkor hozza a bilit, én pedig már ültetem is rá :) Viszont még gőzöm sincs, hogy hogy vezetem rá, hogy pisilni is a bilibe pisiljünk :))