KisBab Naplója

Az én kis pocaklakóm története :)

2011. november 29. kedd

Noémi 11 hónapos lett.

Bizony, bizony 11 hónapos lett Noémi, a következő hónapforduló már az első születésnapja lesz!!! :) Imádom, ahogyan egyre jobban nyílik a kis értelme, érdeklődik minden iránt, mindent megvizsgál, mindent tudni akar. Nagyon jól el tudunk játszani, nagyokat nevetünk, utánozzuk egymást, látszik, hogy érti, mit mondok neki, így "beszélgetünk is." :) Imádom, ahogyan néz rám azokkal a nagy, kerek szemeivel.:)

Védőnői mérés alapján 10270 g és 77 cm. Igen, elhagyta a 10 kg-ot, bár amennyit eszik...nem nehéz. ;)

Tápit már nem eszünk,ugyanis nagyon megfogta a kis pociját,és a dokinéni azt mondta elkezdhetem neki adni a tejcsit (2,8%-sat). Tegnap este már azt is kapta, és eddig úgy néz ki elfogadja. Ha betölti az 1 évet, pedig variálhatom (kakaó, karamellás tej, vaniliás tej, tejes kávé). Így napi 4x kap majd tejcsit (reggeli, napközben alváshoz, vacsi, éjjel 1x,), bár az éjjeli 1x-hez, még kéri a tápit. Az jobban laktatja. 3x eszik szilárdat, (tízórai, ebéd, uzsonna), néha megcsúszunk és akkor kimarad vagy nem is kér.

Fogai száma változatlan, most egy kicsit megállt. 7 db, 4 fent, 3 lent, de nemsokára kibújik a bal alsó 2-es, már látszik az ínyében. :) Tegnap meg volt az első "fogmosásunk". :) Mutattam neki, hogy én, hogy csináltam, és ahhoz képest, nagyon is jól csinálta, hogy életében előszőr fogott fogkefét a pici kezében.:) Most már ez is az esti rutin része lesz.:)

Továbbra is kapaszkodva lépeget, sőt, inkább már száguldozik, ha van mibe fogódzkodni. :) Sokat szoktunk sétálgatni, már úgyis megy, ha csak az egyik kezét fogom. Próbálkozik az egyedül, kapaszkodó nélküli felállással, legalábbis emeli már fel a fenekét, kinyújtja a lábát.  Ha áll, és vissza akar menni a földre, akkor egyik kezével elengedi a kapaszkodót, lehajol és megfogja a földet, majd a másik kezével is :) Ha több szintes a kapaszkodó, akkor lentebb fogja meg és letérdel, nyújtja a két kezét, hogy letámaszkodhasson majd vagy pedig egyszerűen csak lecsüccsen. Megtanult tolatásból leülni. :) Így néha már kényelembe helyezi magát, és így vizsgál meg egy tárgyat, de feltérdelni is szeret. Mászni továbbra is szeret, néha utol sem érem. Sosem fárad el, még csak egy pillanatra sem, pedig délután azért 6-7 órákat is ébren van egyben. Csodálom ezt a sok energiát, néha jól jönne, ha nekem is adna belőle. ;) Továbbra sem szereti, ha korlátozva van a mozgása, és nem akkor mozoghat, mikor ő akar. 

Öltözés, pelenkázás megint nehéz dolog, kemény munka -legalábbis nekem, hogy utána menjek, és elég gyors legyek. Néha engedi,teljesen együtt működő, főleg fürdés előtt. Néha nem, na olyankor még a tiltott dolgokkal sem lehet lekötni, így megtanultam állás/mászás közben pelusozni, öltöztetni. (kevesebb harccal jár).

Most már tényleg csak 1x alszik napközben, úgy 1-1,5 órát. Mindig egyedül alszik el. Újdonság, az esti változó alvás idő, hogy mikor fekszik le, van, hogy már 8-kor fáradt, de olyan is, hogy csak fél 11-kor... Fürödni fél 8-8 körül szoktunk (ha előbb fárad, akkor előrehozzuk 7-re). Reggel általában 9- 9.30 körül ébred. Éjjel kb. 2x ébred, ebből 1x tejcsizik (hajnalban), a másik ébredés az, amikor teázik. Ezen kívül néha arra ébred fel, hogy mozog álmában is, és hasra fordul, kinyomja magát, mászni kezd, ettől megijed, de visszafordítom, megsimogatom a hátát, és megnyugszik. :)

"Kukucs"-os játék a favorit -félre is hajtja hozzá a fejét-, most már úgy játszunk, hogy elbújik előlem a függönynél (vagy valami kis ruhadarab mögé :) és ki-kikukucskál. Integetés néha megy, ha olyan kedve van, viszont "törjük a mákot". :) Mindent megvizsgál, megkóstol, és nagyon örül, ha valami újat egyedül fedez fel. :) Arra a 2 percre sem tudom bezárni a szobába, még elmegyek wc-re, inkább utánam mászik még oda is. :) Mindenhol pakolna ( ha nem lennék gonosz:D), újabban a kukában akar turkálni :( és a felmosót kóstolgatni :(. De előtte semmi nincs biztonságban. :D A labdát egy kézzel olyan ügyes fogással meg tudja markolni, hogy mondtam is Janinak, biztosan vízilabdás lesz, mint én. :D Már a 2. polcról is lassan le kell pakolnunk a szobában, mert lábujjhegyen eléri -és a cél érdekében nem rest ágaskodni. A plüssöket nagyon szereti. :D Továbbra is elég erősen tud csípni, harapni, de nem dühből, hanem mert az olyan "jó móka".

Most megint barátkozósabb kedvében van, mindenkire vigyorog, kukucskál. :) Néha az sem zavarja, ha kiosonok, és más marad vele, bár nem szabad látnia hogy kimegyek és jól le kell foglalni, nem maradhatok 10-15 percnél tovább távol.

Viselkedésről is kell írjak most már. Sajnos néha türelmetlen (ezt tőlem örökölte, az biztos :( ), ha nem kap meg valamit elsőre, az nem tetszik neki. Már hisztizik is ilyenkor. Olyan hisztit le tud vágni, kifeszíti magát, nem is sír, hanem kiabál, visít, duzzog, nem néz rám, kicselezni lehetetlen. Ilyenkor próbáltam már: felvenni és elmagyarázni nyugodtan, hogy mit szabad és mit nem, miért nem, és nem akarok rosszat. Volt olyan, hogy megértette, és megnyugodott, de legutóbb ez sem használt. Nem szeretem sírni hagyni, de letettem a földre, és integettem neki, hogy pápá Noja, anya elmegy (lépkedtem az ajtó felé). Erre abbahagyta, csodálkozott, jött utánam és azért sírt, hogy vegyem fel... Nem vagyok híve az öntsük le vízzel módszernek, így csak finoman megmostam az arcát hideg vízzel a végén, hogy megnyugodjon teljesen.

Viszont nagyon értelmes, felfedező típusú kisgyermek. :) Minden érdekli, még a legapróbb morzsa is a földön, úgy el tud szöszölni vele... Rá tud csodálkozni dolgokra, szereti egyedül megvizsgálni, rájönni, hogyan is működik, akkor nagyon boldog. És rengeteget mosolyog, azt imádom, mikor hangosan kacag, főleg, ha csikizzük! :)

Nagyon tud szeretni. Össze szoktuk dugni a fejünket, és akkor még dünnyög is, és forgatja a buksiját. Ha mondom neki, hogy ki jön ide Anyához, és tárt karokkal várom, akkor odamászik/odasétál kapaszkodva az ölembe, és befészkeli magát, átölel. Ha puszit kapok Janitól, akkor cuppog, és ő is jön oda, hogy kér, mikor átölel Jani, csak mosolyog és bújik ő is hozzánk. Ez olyan jó érzés, hogy már Ő is tudja éreztetni, mennyire szeret minket. De van olyan is, hogy féltékenységi jelenetet rendez és azt szeretné, hogy ha nem lennénk közel egymáshoz. :)

Öröm vele az élet, egyre jobban élvezzük a játékot, most már ő is aktívan részt vesz mindenben, (pl.: a kukucskálós játéknál ő is elbújik. :) ) Néha magában is jól elvan, igaz, ez nem tart tovább 5-10 percnél, mert szereti, ha foglalkoznak vele, de ő még így tanul, és később hiányozni fognak még ezek az órák.

A mesét is nagyon szeretünk nézni, kedvenc a Minimaxon a Charlie Mackó.:))

Rosszabb hír: Mivel még mindig visszatartja a kaksit, ezért csütörtökön el kell vinnem a Gyereksebészhez. :( :( :( Sajnos, ha ő is úgy látja a dolgot, mint a háziorvosunk, akkor megfogja tükrözni a kis végbelét. :( Remélem semmi gond nem lesz, és az, hogy mostmár elfogjuk hagyni a tápit, majd segíteni fog rajta. Továbbra is kapja a Laevolacot és a Glicerines kúpot (felváltva). De szeretném, már, hogyha ezzel nem kellene tovább bajlódni, neki is jó lenne és nekem is.

 

 


0 hozzászólás
2011. november 4. péntek

10 hónapos lett :):)

Jaj, hihetetlen, de igen, már 10 hónapos az én NAGYLÁNYOM! :)

És igen, már tényleg nagy lány.(9710 gramm és 74 cm.) Már egy csomó mindent tud:

Ha meglát, négykézláb "rohan" felém, közben magyaráz. Mikor odaér hozzám, már kapaszkodik fel a lábamon. Egyébként is amire csak tud, felkapaszkodik és állóhelyzetbe tornázza magát. (Állva nézi a tévét is.) Rájött, hogy mászás közbe is tud dolgokat elvinni A-pontból B-be. Többnyire a szájába:D De már rájött arra is, hogy gurítva is eltudja vinni a játékait erre-arra. Újdonság lett a dugdosás is :D Amit tud, azt eldugja a szőnyeg alá, az asztal és szék alá. A "kérem szépen"-re (általában) odaadja a kezében lévő tárgyat. Illetve, ha rosszat csinál a "dá-dá-ra" abba hagyja :D De már van amikor előre mondja, h "Dá-dá" és csinálja tovább a rosszaságot:) Rájöttünk, hogy az ajtót nyitni is lehet és csukni is :D Már ez se jelent akadályt többé.:) Kapaszkodva jár. Imád kézen fogva járkálni :) Vége lett "az egyhelybe ülök vagy hasalok és elvagyok egésznap életnek" A táskából, polcról minden probléma nélkül ki ill. lepakol :)

Már a kádban is feláll, egy percre sem lehet magára hagyni. Újdonság, az is, hogy eszi a habot.. van amikor hasra fordul, hogy jobban oda tudjon hajolni.. :D Illetve tegnap már a kis fejét próbálta dugdosni a víz alá.:S

Folyamatosan "beszél". :))

Étvágyunk visszatért, nem, hogy mostmár nem finnyás, de dupla mennyiséget is eszik :) Önállóan megreggelizik: én csak elé teszem tányérba, és Ő szépen elfogyasztja :) Sőt, mi több rámutat arra az ételre, amit meg szeretne enni.:)

Szerintem az is újdonság, hogy megérteti magát, pontosan el tudja "mondani", mutogatni, hogy mit akar. Tudom, furcsán hangzik, de komolyan így van. Felemeli a kezét, ha azt szeretné, hogy vegyük fel. Rámutat arra a játékra, amit meg szeretne kapni.

Most már fix alvásideje van, általában már csak naponta egyszer alszik, de ha az alvásidő elcsúszik, lerövidül vagy kimarad, akkor nyűgös lesz. :S

Egyre akaratosabb, olykor már hisztizik is, ha valami nem az elképzeléseinek megfelelően alakul. Követelőzik. És kis agresszív :) Harap, csapkod.:) Múltkor is leszakította az ágyáról a zenélő forgót.. fogalmam sincs, hogy-hogy csinálta...

Folyton rohangálni kell utána, mert mindent megnéz, kipróbál, megfog, szétpakol, újra és újra bajba keveri magát. :):) Mindent tud! - pontosan tudja, minek hol a helye, hogyan működik, hol kell bekapcsolni, mit szoktunk csinálni vele.

Kedvenc játéka a joystick ill. bármiféle kábel. (Még jó, hogy kapja azt a millió meg egy játékot. :)) ) Kapott egy Chicco-s járássegítőt... Hát szerintem nem segíti a járást, mert gurul, mint a veszedelem. A gyerek teljes súllyal rátámaszkodik, az meg kigurul alóla. Egyenlőre "életveszélyes". Bár Noja ügyesen megoldja a problémát, de párszor már nagyon csúnyán esett vele.. :( Szerintem ezt majd akkor tudjuk használni, ha már rendesen tud járni Noja. Akkor majd tudja tologatni... csak felvetődik a kérdés, hogy akkor meg mi értelme.. Mindenesetre a zenét azt szereti amit játszik, ezért négykézláb lökdösi, hogy zenéljen.

Ja, a zene.. Minden formában imádja :D Ha ketten vagyunk itthon és takarítás közben bekapcsolom..:) akkor hajjajj.. táncizunk rá:) Ugyanígy vagyunk még a porszívóval is:D

Tegnap Helvéciára voltunk hivatalosak anyuékkal nővéremékhez. Reggel keltettem Noját, és indultunk is busszal. Nagyon élvezte az utat :) Igaz, hogy mivel korán kelt nyügi volt, és természetesen Kecskemét előtt aludt el, így megint csak 10-15percet tudott aludni... ami talán egy picit csak rontott a helyzeten.. de az új környzet azért lefoglalta egy picit. :) Nem sokat aludt, de nagyon szépen elnézelődött, élvezte a visszautat is.. nagyon lefoglalták a buszok.:)

 


0 hozzászólás